Upecao čudnu providnu i rijetku ribu !

Ribar sa Novog Zelanda,Stjuart Frejzer upecao je jednu jako neobičnu i čudni ribu. Riba koju je ulovio izgledala je nalik providnom škampu….

providna-riba-1

“Dvoumio sam se da li da ga izvučem iz vode. Ipak, moja radoznalost je prevladala pa sam ribu izvukao na površinu na čamac” izjavio je za medije Stjuart Frejzer.
Prema njegovim riječima, osjećaj dok je držao bio je nevjerovatan.
“Prilično je čvrsta, nešto slično kao stvrdnuti žele. Unutra je cijela providna osim jednog narandžastog loptastog dela“, objasnio je Stjuart.
Prirodno, odmah je i fotografisao čudnu providnu ribu, a svi lokalni ribari i prijatelji ostali su zbunjeni kada im je pokazao.
“Nemamo nikakvu ideju koja je ovo životinja, pošto nikada nismo vidjeli ništa slično”, dodao je ribar Novozelanđanin.

providna-riba-2

Međutim, Debora Kraknel, vođa istraživačkog odjeljenja Nacionalnog morskog akvarijuma u Plimutu, kaže da je to stvorenje poznato kao Salpa maggiore (Salpa maxima), o kojoj okeanografi znaju jako malo.

Obično ova čudna providna riba naseljava hladnija mora, ali se ponekad veće koncentracije ovih životinja mogu naći i u toplijim dijelovima okeana.

Ova riba je bezopasno stvorenje koja se hrani isključivo planktonom. Tijelo ribe je dizajnirano kako bi se izbjeglo da ju neki predaator iz okeana uoči dok pluta blizu površine .

Izvor: zanimljivostidana.com

Pratite nas na Facebook-u!